Mar 2004

Janet Mattei overleden


De directeur van de AAVSO, Janet Mattei, is op 22 maart toch nog tamelijk onverwachts overleden na een 7 maanden durend gevecht tegen acute leukemie. Nog maar twee weken geleden meldde zij optimistisch dat zij sinds half januari thuis was voor een herstelperiode.
Zij stond toen op het punt weer naar het ziekenhuis te gaan voor een laatste ronde chemotherapie, direct gevolgd door een beenmergtransplantatie van haar jongere broer, hetgeen goede vooruitzichten leek te bieden op uiteindelijk een volledig herstel.
Helaas mocht het niet zo zijn.
Een uitgebreid 'in memoriam' is verschenen in het aprilnummer van Variabilia.

V5114 Sagittarii

IAU Circular 8306 bericht de ontdekking van een nova in Sagittarius door Hideo Nishimura (Kakegawa, Shizuoka- ken, Japan) op 2 opnamen van 15.82 maart met een 200mm telelens op T-Max film, en onafhankelijk van hem door William Liller (Viña del Mar, Chili) op 2 opnamen met een 85mm lens op Technical Pan film rond 17.34 maart. Zij gaven de helderheid respectivelijk als magnitude 9.4 en 8.2. D. West (Mulvane, KS) verkreeg middels een CCD-opname de volgende nauwkeurige positie: 18h19m32.29s -28o36'35.7" (J2000.0).
De nova is gemakkelijk te vinden op ruim een graad ten noorden van delta Sgr. (zie zoekkaartje bij de link "Recent nieuws" met sterren tot magnitude 12). Helaas staat deze nova - het wordt eentonig! - voor Nederlandse waarnemers slechts zo'n 3-4 graden boven de horizon kort na het begin van de ochtendschemering. Voor meer informatie verwijzen wij naar de homepage van de AAVSO. Daar kan o.a. een d-kaart met vergelijksterren tot magnitude 11.5 opgehaald worden. (18 maart 2004)

V5114 Sagittarii

IAU Circular 8306 bericht de ontdekking van een nova in Sagittarius door Hideo Nishimura (Kakegawa, Shizuoka-ken, Japan) op 2 opnamen van 15.82 maart met een 200mm telelens op T-Max film, en onafhankelijk van hem door William Liller (Viña del Mar, Chili) op 2 opnamen met een 85mm lens op Technical Pan film rond 17.34 maart.
Zij gaven de helderheid respectivelijk als magnitude 9.4 en 8.2. D. West (Mulvane, KS) verkreeg middels een CCD-opname de volgende nauwkeurige positie: 18h19m32.29s -28o36'35.7" (J2000.0).
De nova is gemakkelijk te vinden op ruim een graad ten noorden van delta Sgr. (zie nevenstaand zoekkaartje met sterren tot magnitude 12). Helaas staat deze nova - het wordt eentonig! - voor Nederlandse waarnemers slechts zo'n 3-4 graden boven de horizon kort na het begin van de ochtendschemering.
Volgens IAUC 8307 heeft deze nova inmiddels de definitieve aanduiding V5114 Sgr ontvangen.
Voor meer informatie verwijzen wij naar de homepage van de AAVSO.
Daar kan o.a. een d-kaart met vergelijksterren tot magnitude 11.5 opgehaald worden.

Nederlander Comello wereldkampioen

Amateur-sterrenkundige en Werkgroeplid Georg Comello uit Roden is uitgeroepen tot wereldkampioen Veranderlijke Sterren Schatten. Vanuit zijn schuurtje in Roden heeft de amateur-sterrenkundige het afgelopen jaar 17.544 sterrenmetingen gedaan. Dat zijn er 4.511 meer dan de nummer twee op de lijst van de The American Association of Variable Star Observers (AAVSO).
Georg1

De Rodenaar is 1 van 775 mensen over de hele wereld die studie maken van zogenoemde veranderlijke sterren. De verandering in helderheid van een ster geeft inzicht in allerlei processen in het binnenste ervan. "Er is geen enkel direct maatschappelijk nut. Het gaat enkel om de wetenschappelijke interesse," zei Georg Comello daarover vorig jaar in een interview. De AAVSO reikt elk jaar een onderscheiding uit voor de sterrenkundige die de meeste observaties heeft gedaan. Georg doet soms zo'n veertig waarnemingen van variabele sterren per uur.

Georg Comello is wetenschappelijk bibliothecaris van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Enkele jaren geleden heeft de Internationale Astronomische Unie een klein planeetje van enkele kilometers groot naar hem vernoemd.